En av de vanligaste frågorna i olika stickforum är var man kan hitta ”klifri” ull.
Men vad är klifri ull? Det som kliar på mig kanske inte kliar på en annan stickare?
det finns vissa saker du kan leta efter om du har problem med att ullplagg kliar. Men du kanske även ska fundera på vad du ska använda plagget till och hur du bär plagget? 

Om du ska sticka en islandströja gör den sig allra bäst i ett ganska rivigt ullgarn. Varför? För att plaggets mönster, flerfärgsstickade ok, ofta gör sig bäst när garnet liksom hakar i maskan bredvid. Det bildar då ett tätt och vackert tyg.
ett mjukare garn har ofta en glatt yta vilket kan resultera i att mönstret inte framträder på samma sätt. Det finns inga rätt och fel eller värderingar i garnval, vi vill bara belysa olikheter i garn. 

Fundera även på hur du ska bära ditt plagg, om du stickar en riktigt tjock tröja kanske ett rivigt ullgarn fungerar? Men om du stickar en tunnare kofta att bära mot huden kanske du gör ett annat val? 

Vi borde prata mer om Mikron!
Mikron används för att beskriva diametern på ullfiber, vilket är den viktigaste faktorn när man ska avgöra kvaliteten på fibern. Ju lägre mikron, desto mjukare garn. 

Hur mjukt ett fibrer är beror på både fibrernas tjocklek och dess krusighet. Merinoull har tunnare och slätare fibrer än till exempel vanlig, tjockare ull, vilket gör att merinoull är mjukare. Merinoullens fiber mäts upp till 24,5 mikron, medan ultrafin merino har en tjocklek på 14,5 mikron. Finull ligger i regel i spannet 17–23 mikron.

Det är med andra ord tjockleken på ullfibern som avgör om den kliar eller inte.
Tjockleken mäts i mikron, och ”kligränsen” för ull bedöms vara 27 mikron. Klassiskt ullgarn har oftast en tjocklek kring 28 mikon och upplevs därför som att den kliar. I gengäld är den mycket slitstark.
Som en kul jämförelse, ett människohår är cirka 60 mikron.