I de flesta stickares huvud finns ett gnagande dåligt samvete att man borde sticka i ett garn från stashen istället för att köpa nytt.
#Destash är en ofta använd hashtagg på Instagram och det kan fritt översättas till ”minska lagret”. Stickning ska vara kul, inte förknippat med dåligt samvete, så dyk ner i ditt lager och se vad du kan hitta! 

Ditt garn i stashen kanske har exakt samma stickfasthet och löplängd som det av designen rekommenderade garnet? Då är det relativt enkelt att byta garn.
Men även i detta fall bör du sticka en provlapp. Kom ihåg att stickstorleken som anges i mönstret är rekommenderad. Du kan behöva gå upp eller ner i stickstorlek för att hitta rätt.
Om plagget ska stickas runt på rundsticka, gör då även din provlapp i samma teknik. Låter det jobbigt tycker du? Det är det, men förmodligen värt besväret. Du kommer förmodligen ha en annan stickfasthet om du stickar fram och tillbaka med räta och aviga maskor än om du bara stickar räta maskor. 

Tänk på att en härva eller ett nystan har olika löplängd garn. Utgå hellre från den än vikten så du inte står utan garn med en ärm kvar att sticka. 

Olika garn har olika struktur, vilket kan ge ditt plagg ett helt annat uttryck än vad originalmönstret visar. 

En eller flera trådar? Vissa mönster stickas med flera trådar garn.
Ska du sticka en tjockare tröja som i mönstret stickas med en tråd tjockt garn? Kanske har du två olika garner som kans stickas tillsammans för att ge rätt stickfasthet? Tänk på att löplängden garn då blir dubbel. Vissa garn passar perfekt tillsammans, andra inte. Sticka en provlapp för att se hur tyget blir för just din garnkombination. 


Kanske har du hittat ett superfint mönster med en garnrekommendation på ett garn som inte går att få tag på? Då kan vi tipsa om sidan YarnSub (obs, på engelska)
https://yarnsub.com/ där kan du lägga in garnets namn och sedan söka på alternativa garner som passar ditt projekt.