Anna Andhäll

Anna Andhäll är en av NKS nya lysande stjärnor! Anna designar alldeles underbara mönster, du hittar sockor vantar, sjalar men även en och annan tröja och kofta bland hennes designs. Mönster i flerfärgsstickning är Annas specialitet!
Om du är nyfiken på Annas design hittar du fler ljuvliga alster på Annas Instagram @anna.andhall
Anna bor i Linköping tillsammans med sin familj och studerar just nu till barnmorska samtidigt som det alltid pågår någon kreativ designprocess, full fart med andra ord!

Det är alltid spännande att höra våra designer berätta om deras stickhistoria. Anna berättar att hennes mamma lärde henne och hennes storebror samtidigt, hon tror att hon var 5 år och han 6 år.

–  Jag minns hur vi satt i kökssoffan och stickade, mamma satt vid symaskinen mitt emot. Hon hjälpte mig varje gång jag vände varv för att det inte skulle bli dubbla maskor. Det var som ett lära-sig-sticka-kit för barn i en pappkartong med en färgglad stickning utanpå. Jag stickade bara räta maskor, varvade gult, mörkrosa, blått och grönt, ler Anna när hon tänker tillbaka på minnet. 

– Nästa gång intresset blommade upp igen var när jag gick i fyran.

Anna hade fått någon slags mohairtweed av sin mamma, i blått, och hon skulle sticka en halsduk. Men den blev bara knappt en halvmeter lång och hon gjorde det där klassiska nybörjarmisstaget när man vänder varv och råkar öka en maska varje varv så den växte hela tiden i bredd.

– När min mormor hjälpt mig att maska av den grät jag en hel eftermiddag för att den var så ful, skrattar Anna. Sen dröjde det till högstadiet innan jag stickade igen, då gjorde jag ett par knallröda Lovvika-vantar som jag använde varje vinter i säkert 10 år, fortsätter hon. 

– Det var när jag var 16 år som det satte fart ordentligt med stickningen.

Då gick Anna gick ettan i gymnasiet och stickning började bli poppis så smått igen, men det var fortfarande en tid då man fick konstiga blickar om man stickade ”in public”. Hennes mamma hade sett ett mönster i en av sina damtidningar och de beställde garn, tunn, orange mohair!

– Jag kunde inte läsa mönster men mamma berättade och jag lärde mig snart de få upprepande varven som blev en spetsstickad halsduk. Sen dess var jag fast!

 

Vi frågar Anna vad hon gillar bäst att sticka.

– Det har växlat över åren, ett år stickade jag INGET annat än näversjalar. Alla som har gjort en vet att det tar evigheter med tid men det är också beroendeframkallande, jag tror jag stickade sju näversjalar det året, berättar Anna.
Hon fortsatte att sticka mycket sjalar. Nu blir det mest tröjor, koftor, vantar och sockor. Det är de plaggen hon gillar att växla mellan. 

 

Anna gillar att variera projekt och stickor, hon använder oftast stickor 4 mm till plagg, 3mm till vantar och 2.5 till sockor.

– Förr stickade jag jättemycket koftor i fingering på 3.5, men nu föredrar jag lite tjockare garn till större plagg, säger Anna. 

Anna föredrar rent ullgarn till vantar, när hon stickar sockor är det oftast ett sockgarn i  fingering (400 m/100 g). Till tröjor använder Anna helst DG (200 m/100g) men även tjockare, kanske ett härligt grovt ullgarn till tröjor av islandskaraktär?

– Jag älskar att ha det när vi är ute på tältäventyr på kallare årstider, säger Anna.

 

  Annas permiärdesign till Nordic Knitting Society är Pumpkin Patch – som är ett par säsongsinspirerade sockor. 

  Som designer för oktober månads mönster i Sockklubben (2023) ville Anna inspirera genom ett mönster som passar ”Halloweens månad”.

  – Många olika länder firar sin variant av Halloween och lyser upp mörkret med starka färger och lyktor, det är en fin tradition, vi behöver lite ljus i mörkret, på fler sätt än det bokstavliga. Så det blev ett par sockor med Halloweenpumpor. Sen har jag lite roligt men hälen och tån också, det går att sticka dem enfärgade eller utmana sig själv lite och sticka dem med intarsiastickning, jag gillar att utnyttja hälen till att göra något roligt! Berättar Anna om sin design. 

  Vad är Annas “go to knit”? Som hon alltid återkommer till med jämna mellanrum?

  – Jo, men vantar och sockor är något jag alltid har på gång, till mig själv eller till andra, det är litet och smidigt att ta med, enfärgade sockor är bra socialstickning. Både vantar och sockor slits och jag lagar men det behövs ofta uppdateras med nytt varje säsong så att jag och andra i min närhet har några par att gå runt på, säger Anna. 

  Vattendelaren –  magic loop eller strumpstickor?

  – Haha, jag kanske är en av få som kör bådadera? Jag stickar alltid sockor och vantar på strumpstickor, men till andra “smala” saker som ärmar stickar jag med magic loop, säger Anna. 

  Om Annas stickmojjo förvinner försöker hon att inte stressa över det, då gör hon något helt annat som att kanske brodera lite.

  – Har man en annan hobby så kan det vara skönt att landa i den ett tag. Annars frågar jag vänner om tips på mönster de gillar. Jag har aldrig någon koll på vad som är inne just nu i sticksvängarna så det brukar funka bra för mig, då får jag alltid ny inspiration, säger Anna och skrattar. 

  Till sist, Anna, vad är ditt allra bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare?

  – Själv tycker jag att en ”yarnguide” – en sån där liten mojäng man kan ha på fingret för att separera garnerna när man flerfärgsstickar – är en så fiffig grej och jag använder alltid den när jag flerfärgsstickar. Garnet trasslar sig inte, det blir lätt att hålla samma färg närmast hela tiden så att rätt färg blir dominant i stickningen. Det finns såklart knep med att hålla trådarna på olika fingrar och sådär, men det har jag inte fått till.

  – Yarnguide är min bästis när det kommer till att få till en fin flerfärgsstickning, säger Anna.