Anna Friberg

Sockor, sockor, sockor och så kanske en cowl eller två? Nu har vi glädjen att introducera Anna Friberg, mer känd som @Yarnesty på Instagram som en NKS-designer!
Anna är en fena på att designa sockmönster, just nu är det strukturmönster på sockorna som lockar Anna allra mest! Vet ni vad det bästa är? Anna kommer designa en serie av fyra sockor till NKS, med lansering i maj, missa inte detta!

Men vi tar allt från början.
– Jag minns inte att jag inte kunnat sticka, så jag måste ha lärt mig sticka väldigt tidigt, säger Anna.
Eftersom jag lärde mig så tidigt minns jag tyvärr inte vem det var som lärde mig, men en sak vet jag bestämt, jag stickade massor när jag var barn och tonåring, fortsätter Anna. Det var en stor händelse i kompisgänget när Garntjänst-katalogen landade i brevlådan. Annas farmor
stickade mycket och Anna fick alltid hålkrusvantar av henne i julklapp.
– Jag minns speciellt ett par som var karminröda, som var mina favoriter. Anna fortsatte att sticka genom gymnasiet och fram till hon var lite drygt 20 år. Då fick hon vid flera tillfällen tråkiga kommentarer om att hon var töntig när hon stickade.
– Där och då klarade jag inte av att stå emot trycket, så jag tappade min sticklust. Jag kom i gång igen så smått för 15 år sedan, säger Anna.
– För 10 år sen köpte jag mina första utbytbara stickor och det var otroligt inspirerande, senare det året drabbades jag av utmattning och då stickade jag mig frisk. Sedan dess har jag fortsatt att sticka, jag stickar på riktigt, varje dag, fortsätter hon. 

Anna stickar helst sockor och tröjor, men gillar också att sticka sjalar och halsvärmare (Cowl). Precis som många vana stickare har Anna sin favoritstorlek på stickor, 2.25 mm för sockor och 4.5 mm för tröjor.
– Jag stickar nästan bara i garner spunna av 2-4 trådar och i stort sett bara ull eller merino, eftersom det är så förlåtande, skrattar hon.
– När jag stickar sockor blir det oftast i garner som har lite nylon i sig för hållbarhetens skull. Helst skulle jag vilja sticka i tunt sockgarn med inspunnen mohair!
– Tro det eller ej, men den senaste tiden har jag återupptäckt fluff-mohair, säger Anna. Fast fast jag
stickar inte enbart i mohair, i de fall jag stickar med det använder jag en extra tråd fluffig mohair ihop
med ullgarnet, säger hon. 

 

 

-Annas design till Nordic Knitting Society kommer inte vara ett plagg utan inte mindre än fyra par sockor.
– Så kul, jag får möjligheten att designa en serie av sockor! Jag kommer att sticka de olika sockorna i tunt
sockgarn från Opal, Limmo Design eller Sandnes, säger Anna. 
– Jag kommer att blanda tå upp och mudd ner och
åtminstone ett par olika hälkonstruktioner kommer finnas bland mina mönster. Just nu brinner jag
för strukturer, vi kan nästan lova att ett av paren av paren blir en mysteriestickning, säger Anna. 

De flesta stickare har en “go to knit”. En typ av stickning som man brukar vilja återkomma till, och visst har även Anna det.
– Jag har alltid minst tre stickningar på gång samtidigt, en tröja, en sjal och så är det alltid minst ett par sockor på stickorna, de är så enkla att ha med i handväskan eller ryggsäcken. Om hon stickar på mer komplicerade sockor, behöver hon dessutom ett par släta sockor som
avkopplingsstickning, ler Anna.
Dags för den klassiska vattendelaren – valet av magic loop eller strumpstickor?
– Alltid magic loop! Jag har provat massor med olika typer av stickor för sockstickning och jag gillar i stort sett bara att använda magic loop-tekniken, helst fasta chiaogoo, för de har en kabel som jag älskar, säger Anna.
Hon har ett grymt bra tips som hon använder om stickmojo förvinner.
– Om jag tappar stickmojon lägger jag upp ett par bas-sockor i ett vackert själv-randande garn. Då kommer sticklusten nästan alltid tillbaka, säger hon.

Slutligen Anna, vad är ditt allra bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare?
– Utan tvekan Magic loop! Även om det var drygt 8 år sen jag fann tekniken Magic Loop önskar jag att jag hade lärt mig det redan som ung. Jag kämpade med att sticka vantar och sockor med klassiska strumpstickor, men jag tyckte verkligen inte om det för jag upplevde att jag hade stickor överallt säger Anna.
– Jag brukar säga att jag känner mig som ”Edward Scissor-hands” när jag har klassiska strumpstickor i
händerna. När jag lärde mig Magic Loop öppnade sig bokstavligen en ny värld framför mig. Jag kunde äntligen sticka sockor, fortsätter hon.
Och det mina vänner, har Anna verkligen gjort.
Hon har stickat över 150 par sockor sedan 2013.
Wow! Säger vi på Nordic Knitting Society.