Annelie Verbrugge

Möt stickpoddaren och designern @powerofwool som egentligen heter Annelie Verbrugge och är hemmahörande i Glanshammar utanför Örebro. Tillsammans med @Fiberdrama (Marie Östling) pratar hon stickning i podden Hemstickat Podcast.

Kärleken till hantverket, material och framförallt ull är slående när Annelie beskriver sin relation till stickning. 

– Jag måste ha lärt mig sticka som mycket liten, men jag har inget särskilt minne av när jag lärde mig. Däremot har jag många fina minnen av att sticka ihop med mamma och mormor som barn och tonåring, säger Annelie. 

Annelie har en förkärlek till textur och hon tror att en del av hennes mormors pärmar med instruktioner för olika sticktekniker och strukturer ligger bakom detta. 

– Det var nog en gemensam insats av min mamma och min mormor som gjorde att jag lärde mig sticka, det var de som var i min närhet som stickade och handarbetade. 

Det är alltid intressant att prata stickor och garn med en stickare.
Annelie berättar att hon har en har ständig brist på stickor 3,5 och 4,0 mm 

  • Det verkar med andra ord vara de storlekarna jag använder mest. Till sockor i tunt garn använder jag alltid sticka 2,25 mm, man hittar sina favoriter. 

Annelie, likt många stickare har obehandlat ullgarn som sin absoluta favorit.

– Jag stickar gärna i sport- och fingering-tjocklek (reds anm 300 m/100g samt 400 m/100g).
De garntjocklekarna passar allra bäst till tröjor och sockor, jag använder aldrig några andra än mina hemstickade så det går åt en del, säger Annelie. 

Vi bad Annelie ge oss en glimt av hennes månadsdesign till Nordic Knitting society 

– Mitt bidrag består av ett set med matchande mössa, halskrage och halvvantar som jag har stickat i gotlandsull och falklandsmerino. En fristående bård av blad i spetsstickning löper på sidan av mössan och på halskragen och halvvanten utvecklas bladen till en spira. Kanten på mössan, mudden på halvvanten och nederkanten på kragen är dubbelvikt med ett hålvarv som skapar en rad av picoter.  

– Jag är svag för att blanda in textur i min stickning, jag tycker det gör plagget mycket mer intressant om det händer något under resans gång. Muscher och spetsstickning är klara favoriter men jag tycker mycket

om flerfärgsstickning också. Ofta är det garnet som inspirerar mig, det är spännande att prova olika tekniker och färgsammansättningar för att komma fram till vad som passar bäst. 

Om du redan nu vill söka i din stash (garnlagret) efter ett passande garn kan du leta efter ett garn likvärdig med, Gotlandsgarn 2 från Yllet Inredning, Visby. Annelie har använt stickor 2,5 – 3,0 mm.

Annelie en av få designers vi frågat som använder både kabel med ändstickor och strumpstickor.

– Oftast blir det magic loop men jag använder lika gärna strumpstickor, säger hon. 

Små tips kan vara väldigt värdefullt, vi bad Annelie om hennes allra bästa stickningstips som hon önskat att hon hade vetat om långt tidigare? 

– Du klarar mer än du tror! Om du verkligen vill sticka något så finns det alltid hjälp att få.
I grunden är det bara räta och aviga maskor och det finns så många källor till kunskap; stickcaféer, instruktionsfilmer på Youtube och kurser.
Ett riktigt bra tips som vi på Nordic Knitting Society verkligen vill understryka vikten av. 

Och visst har det hänt att Annelie har förlorat stickmojon

– Om stickmojon försvinner beror det oftast på att jag är mer sugen på att göra något annat.
Det kan handla om broderi, spinning eller sömnad.
Ett tips är att färga eget garn, det brukar få fart på sticklusten igen!