Blocka eller ej – den ständiga frågan!

Blocka eller ej – den ständiga frågan!

Frågan som diskuterar med hetta och glöd i sociala medier. Det finns inga rätt eller fel. Om du gillar att blocka, eller våtspänna, som vissa föredrar att säga, då fortsätter du med det. Om du inte gillar det extra momentet som blockning innebär, då finns ingen anledning att göra det. 

Kom ihåg – det är ett fritt val!
Om du inte uppskattar blockning kan denna artikel vara relativt ointressesant.

Att blocka innebär att forma sitt stickade alster. Ordet blocka är en försvenskning av engelskans ”to block”. 

Det finns olika tekniker och olika hjälpmedel, nedan går vi igenom ett par av de tekniker som brukar tillämpas. 

Vanliga underlag för blockning är pusselmatta, strykbräda, liggunderlag/yogamatta eller madrass. Välj det underlag som passar dig och ditt stickade alster.
Om du ska blocka en lång halsduk eller sjal kan ett liggunderlag vara bättre än till exempel en strykbräda. Vill du blocka en mössa kan du använda en ballong eller boll. För sockor och vantar finns många olika modeller av sockblockare/vantblockare.

Kan alla material blockas?
Ja, i princip kan alla material blockas. Du kommer dock märka att effekten är större på vissa material än andra. Ett ullgarn är exempelvis mer påverkbart än ett garn i konstfiber.
Även tekniken du tillämpat påverkar, du får en större effekt vid blockning av ett spetsmönster och en flerfärgsstickning än en rätstickad tröja.  

Blötlägga eller spraya/dänka vatten på plagget?
Vissa material kan må bra av att ligga i blöt, ett plagg stickat i lingarn blir lättare att blocka om det fått ligga i blöt en längre stund (gärna mer än 30 min)
Iaktta försiktighet när du lyfter upp plagg ur vatten. Lyft inte i plaggets ena kant, du riskerar då att plagget töjs och blir oformligt. Du kan antigen centrifugera ditt plagg i din tvättmaskin eller om du vill vara lite försiktigare, rulla in plagget i ett badlakan och sedan trampa på rullen för att krama ur vattnet.
Ett superwashgarn riskerar att växa till enorm storlek vid blötläggning. De plaggen mår oftast bättre av att tvättas i tvättmaskinen enligt banderollens föreskrifter.
Om du inte vill blötlägga ditt plagg, lägg ut det på det underlag du vill använda och spraya sedan med vatten på plagget. Forma till rätt proportioner sätt i nålar och låt torka. 

Tvätta ett stickat plagg?
Att blocka innebär inte att man tvättar plagget. Blockar gör du för att forma plagget till önskad storlek samt för att få ett jämnare resultat på din stickning.
Tvättar plagget gör du om du vill rengöra ditt plagg. Garn kan ofta innehålla spinnolja eller andra typer av tillsatser, exempelvis överskottsfärg, som tillkommit när garnet producerades. Dessa hör inte hemma i garnet, de bör tvättas bort med ett milt tvättmedel utan optiska vitmedel.
Det säljs bra tvättmedel på många webbplatser som säljer garn.

Ovanstående beskrivningar är förslag på olika tillvägagångssätt, inget facit.
Hitta vad som passar dig, men kom ihåg att iaktta försiktighet med din skatt!