Emelie Brandén

Vi har den stora glädjen att presentera Emelie Brandén, på Instagram känd som @bybranden som Nordic Knitting Society´s månadsdesigner och designer i vår sockklubb!
Först ut är Emelie i sockklubben där hon designar en flerfärgsstickad socka som är sockklubbens mönster i september, i november är hon NKS-designer till månadens mönster – en underbar lång tröja som kommer värma oss under vintern!

Emelie minns inte exakt när hon lärde sig sticka, men var runt 10 år, hennes mamma hade en låda med stickor och garn och hon har alltid varit pysslig av sig, så en dag bestämde hons sig helt enkelt för att lära sig både stickning och virkning.
–    Jag stickade en filt av rutor när jag gick i sjuan, det är nog det första riktiga projektet jag kommer ihåg som faktiskt blev något mer än ett pannband eller så, skrattar Emelie.
–    Mamma visade mig grunderna, men sen flöt det på ganska bra av sig själv. I början var det väldigt små och enkla saker som skapades. När jag var runt 20 avancerade jag, då var både internet och mamma till stor hjälp, berättar Emelie.
När vi frågar Emelie vad hon allra helst stickar utbrister hon;
–    Oj, måste jag välja? Jag stickar ofta tröjor och såklart sockor och vantar. Jag gillar att kombinera, något större projekt som exempelvis en tröja för att sedan bryta av med lite snabbstickat.  Sedan beror det också mycket på vilken situation jag befinner mig i. Under ledigheter brukar jag alltid unna mig något njutprojekt, men under stressiga perioder kan det vara så skönt med vantar eller sockor som bara flyter på, fortsätter Emelie.

Emelie föredrar två helt olika storlekar på sina stickor, till tröjor gillar hon att använda 6 mm.
– Jag älskar luftigt och snabbt sticke, säger Emelie. Till strumpor blir det givna valet mindre stickor, helst 2 mm och till vantar brukar 3 mm vara den bästa storleken fortsätter Emelie.

Alla designers har sina favoritkvaliteter på garn, Emelie tvekar inte på vad som är hennes favorit.
– Ullgarn! Jag älskar svensk ull och extra mycket när den luktar får. Till strumpor föredrar jag tunt merinogarn med förstärkning. Strumporna måste ju hålla också, säger Emelie.

Emelie har designat mönster till Nordic Knitting societys Sockklubb, hennes första mönster kommer i september. Höst och vinter i Jämtland är alltid en stor inspirationskälla för Emelie i hennes mönster och likaså i dessa två strumpor.
–    Jag har designat två par strumpor som är väldigt ”by brandén”. Jag gillar att skapa mönster som är roliga att sticka och utan allt för mycket långa flotteringar, stickning ska vara njutning och flyta på, och det är något jag alltid har i åtanke när jag skapar mönster, säger Emelie.

Emelie kommer även att vara NKS-designer till månades mönster i november.  Då kommer prenumeranterna kunna sticka “Vårvintersweaterdress”, som är en underbar lång tröja som kommer värma oss under vintern! I skrivande stund (juli) pågår teststickning av tröjan. Om ni är nyfikna på designen titta in på @bybranden på Instagram

 

 

Begreppet ”go to knit” används ofta bland oss stickare. Om vi ska försöka oss på att beskriva begreppet är det en slags stickning som får oss att ”må bra”, en stickning som vi gärna gör om och om igen, eller en slags stickning som får oss att hitta tillbaka till motivationen när den svajar.
–    Ranunculus, utan tvekan. När jag inte vet vad jag ska göra så är det ett givet mönster som är så tacksamt att använda lite vad som helst i garnväg. Annars stickar jag sockor/vantar av mina egna designer, det blir onekligen en hel del vantar och sockor på ett år, ler Emelie.
(Reds not – Ranunculus är ett mönster på en tröja, designad av Midori Hirose)
Emelie berättar att hon lätt ”snöar in” mycket på ett speciellt garn.
– Haha, jag är väl lite som en periodare. Under en period kan jag bara vilja sticka i mohair, sen kan det skifta till rivig ull, åå det är väldigt mycket i perioder i mitt garnval.
– Just nu är det nog stora stickor på större plagg som gäller, men återigen, vantar och sockor är ju aldrig fel och något som följt med mig länge!
Jag undrar hur många par vantar jag har stickat egentligen… skrattar Emelie.

Och den omtalade stickmojon*, för de flesta stickare är det en mardröm om den förvinner, hur hanterar du om sticklusten helt plötsligt är borta?
–    Byter projekt. Tillåter mig själv att lägga upp precis vad jag vill, gärna i något garn jag verkligen varit sugen på! Det bukar alltid funka. I de perioderna brukar jag se till att välja projekt där jag snabbt kan se resultat, inte en kofta på 2 mm, utan hellre småstickat, säger Emelie.
–    Nu när jag tänker efter, det är ofta när min stickmojo är som lägst som jag från ingenstans kommer på nya mönster, skrattar Emelie.

NKS ber sina designers dela med sig av sitt allra bästa stickningstips som de önskat att de hade vetat långt tidigare?
–    Oj vad svårt! Tror det är hur jag håller garnet när jag flerfärgsstickar, jag håller ena tråden på pekfingret och andra på långfingret. Innan jag började med det hatade jag flerfärgsstickning. Nu älskar jag det! Om du tycker flerfärgsstickning är kämpigt rekommenderar jag dig att prova olika sätt att hålla garnet, det kan göra underverk, säger Emelie.
En återkommande fråga till våra designers, föredrar du att sticka med tekniken magic loop (stickor med kablar) eller strumpstickor?
–  Magic loop är det som gäller!

Not:
Skickmojon* Sticklust