Erika Wärn
Erika älskar teknikstickning, får hon välja är det helst en briochestickning med olika tekniska inslag som växer fram på hennes stickor. Men även sockor lockar fram teknikintresset, i Erikas mönster möter du ofta flerfärgsstickning, struktur eller ett och annat spännande designinslag.
Hon stickar alltid i glada färger.
– Livet blir helt enkelt trevligare med färg, säger Erika
Möt Erika Wärn, en av Nordic Knitting Societys designers. Erika bor i Jönköping tillsammans med sin man och deras tonårsgrabbar. Erika har stickat sedan barnsben och har designat mönster under ett antal år. Ofta designar Erika för sina egna projekt, det är först på senare år hon börjat skriva ner sina mönster för att även andra kan ta del av dem.
När lärde du dig sticka?
– Erika lärde sig sticka redan som 5-åring. Hon tillbringade mycket tid med sin mormor som alltid handarbetade.
– Mormor hjälpte mig lägga upp maskor för en tröja till Barbie, på strumpstickor 2,25 – och på den vägen är det, skrattar Erika.
Sedan dess har hon alltid handarbetat, främst genom virkning och stickning.
– Mormor och jag vindade garn mellan händerna till stora nystan som jag sedan fick experimentera med. Det blev mycket Barbie-kläder, berättar Erika
– Jag tror jag var 7 år när jag fick jag se ett korsstygnsmönster av en ros i mormors Året Runt-tidning. Jag tänkte att om man kan brodera i flera färger, borde man kunna sticka samma mönster flerfärgat? Så jag testade mig fram och konstruerade min första egna tröja i slätstickning. Svart botten med turkosa rosor, samt mitt namn, som jag också stickade turkos efter att ha kryssat upp det på rutat papper. Sedan dess har jag fortsatt med mina egna mönster och designs.
Vad stickar du helst? (exempelvis tröjor, sockar, sjalar)
Erika stickar allra helst tröjor som hon skissar fram själv efter eget huvud och låter mönstret växa fram allt eftersom. Det brukar börja med att hon förälskar sig i en garntyp eller en färg (hon färgar helst själv också) och så utgår hon från det i sitt skapande.
De flesta av Erikas projekt stickas på trästickor i storlek 3,5-4 mm. När Erika gör val av material faller valet oftast på merinoull, fingering 400m/100g, gärna med några procent nylon i för mer slitstyrka. Och mjukt ska det vara! Ingen rivig ull som kliar och sticks.
– Egentligen skulle jag vilja säga lin, för jag är så sjukt förtjust i lin, så jag begriper inte varför jag inte stickar i det mer egentligen. Förmodligen för att jag saknar elastisiteten i materialet , säger Erika.
Kan du beskriva din design för månadens mönster juni 2023 till Nordic Knitting society ?
– Man behöver inte alltid göra allting komplicerat (i alla fall brukar jag intala mig själv det, innan jag ger mig i kast med något sjukt komplicerat mönsterskapande som sedan rinner ut i sanden). Mona-Lisa Tee är ett basmönster som sedan kan förändras och justeras i all oändlighet efter tycke och smak.

Jag gillar när man som stickare kan ta ett mönster och utveckla det själv till något helt eget, genom att lägga till olika färger, struktur, mönsterdelar. Med Mona-Lisa Tee har du de möjligheterna, säger Erika.
Så Erika, vad är din vad är din “go to knit”, något du alltid återkommer till?
– Då blir det en sjal i brioche (patentstickning) av min favoritdesigner Susanne Sommer. Eller kanske en egenkomponerad sweater i briochestickning, med ett galet färgglatt garnval?
Det blir alltid i fingering garn på stickor 3.25-3.5. Där är jag ju riktigt tråkig, faktiskt, skrattar Erika. Men sedan det händer att jag växlar över till en raglan-kofta i DK med bruten resår som basmönster, så man vet aldrig riktigt, fortsätter hon.
Och så har vi ju den ständiga frågan, föredrar du magic loop eller strumpstickor?
– Strumpstickor använder jag alltid för strumpor, för jag tycker jag får minst glipa mellan maskorna vid stickbytena med den. För ärmar får det bli magic loop, så jag varierar, säger Erika.
Vad gör du om din stickmojjo förvinner?
– Nu låter jag som om jag är 100 år, och det är jag kanske mentalt, men då rotar jag fram en gammal sparad, tummad Året Runt från mormor (japp, jag har sparat dem) med ett stickmönster på en rund spetsduk för finbordet. Och så plockar jag fram ett tunt kabeltvinnat bomullsgarn i ljuvlig färg och sätter fart, skrattar hon.
– Fast det kan lika gärna bli virkade mormorsrutor till hattar, pläder, väskor och kuddar, fortsätter Erika.
Vad är ditt allra bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare?
– Att med lite träning går det att briochesticka med båda garnerna samtidigt. Därmed minskar man ju arbetstiden till nästan hälften (om man nu tycker att målet är målet och inte vägen). Dock går det bäst vid slät briochestickning, utan avancerat mönster.
Vi hoppas att ni finner mycket nöje i min #Monalisatee, hälsar Erika