Helen Olsson

Möt vår designer Helen Olsson, som i stickningssammanhang är mer känd som @Garnfrun på Instagram. Helen har många strängar på sin lyra, utöver
mönsterdesign driver hon en stickpodd på Youtube tillsammans med sin stickkompis Sussie Wermen. (Sussie finns som @sussieknits på Instagram.) Du hittar tjejernas gemensamma konton som PoddenGarnkärlek i alla sociala kanaler.

Helen är en erfaren stickare och hantverk har alltid funnits i hennes familj. Hon vet inte exakt när hon började med just stickning men tror att hon var runt sex år.

Helen hade förmånen att växa upp bland många stickande människor. Troligtvis var det Helens mamma som stod för den mesta av inlärningen, men det var garanterat många fler som också bidrog till kunskapen.

Vad stickar du helst?
– Jag stickar helst tröjor eller vantar, säger Helen.
Vi på Nordic Knitting Society kan intyga att Helen inte bara gillar att sticka vantar, hon designar även otroligt fina vantar! Kika in i butiken om du vill se hennes mönster. Helen arbetar intensivt med det mönster som kommer bli månadens mönster hos NKS.


  – Jag vill inte avslöja för mycket, men det blir en klänningskofta och den kommer ha flätor, berättar hon när vi pratar om hennes design. Tänkt publicering blir i höst, troligtvis oktober.

– Jag vill hinna teststicka alla storlekar och säkerställa att mönstret har god kvalitet, fortsätter hon.
– Det är viktigt för mig att det är ett enkelt mönster i grunden som alla kan sticka. Även en nybörjare ska kunna känna sig trygg. 

Modellen är både stilren och praktiskt där det även ska presenteras olika valmöjligheter.

– Kort och gott är det en kofta som är lite som en påse gott och blandat, berättar Helen om sin design.


Helen stickar helst med stickor nr 4.

– Det är mina absoluta favoriter, säger hon. 

– 3,5 och 4,5 är också ok, men aldrig över stickor nr 6 eller under 2.25, säger hon och skrattar.

– Jag borde i alla läge välja bambu/trästickor för det är mer skonsamt för händerna. Men jag stickar också mycket med stålstickor beroende på garnet. Man får sina favoriter!


Om ni följer Helen på Instagram eller har tittat på Podden Garnkärlek har ni nog kunnat lista ut att Lettlopi är Helens första handsval av garnsorter.
– Ull av alla sorter är generellt min grej, Rauma Finull är också ett favoritgarn, säger Helen.

Vad är din “go to knit”?
– En islandströja är aldrig fel. Jag skulle nog kunna sticka enbart plagg i Lettlopi. Där får jag sticka med stickor 4, 4,5 och 5 beroende på modell.

– Jag har nog stickat ca 20 stycken islandströjor genom åren både till stora och små.
(Spana in Helen och Sussies fantastiska islandströjor i podden eller på Instagram, Reds amn)

 

 

Föredrar du magic loop eller strumpstickor?
– Haha, finns det något annat än Magic Loop? Skrattar Helen. Jag undviker alltid strumpstickor!

Vad gör du om din stickmojo förvinner?
–  Det är något av det värsta jag vet. Jag blir som ett ledset barn som inte får något lördagsgodis. Men jag har lärt mig med åren att hantera det genom att “go with the flow” och acceptera situationen. I dessa perioder så slukar jag allt på Instagram och letar efter inspiration samtidigt som jag letar upp något litet projekt, kanske rotar jag till och med i min UFO-hög? säger Helen.

Vad är ditt allra bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare?
– Använd “onödigt” mycket markörer, ju fler man har desto lättare är det att komma ihåg! Och skriv upp alla detaljer och ändringar du gör för du glömmer oerhört lätt vad du gjorde för ändring. Jag vill till och med rekommendera att du skriver upp stickfastheten och numret på stickorna du använde till
dina provlappar! säger Helen.


– Jag skriver numera rakt in i Ravelry under “privata noteringar” för att hålla koll. Jag noterar även vilken typ av stickor jag använt, för det kan vara stor skillnad på att sticka i tex Rauma Finull med bambustickor eller stålstickor. Dessa detaljer hjälper mig nästa gång jag ska sticka med samma garn, säger hon.

Redaktionens kommentar:
I skrivande stund (april 2022) finns det 21 avsnitt på podden Garnkärlek. Om du inte har tittat på avsnitten vill vi varmt rekommendera dem! Du får en introduktion till många fantastiska nordiska designers, inspiration avseende garn, modeller och mönster, och inte minst en
fantastisk introduktion till Köpenhamns garnskatter!

Nordic Knitting Society vill tacka Helen och Sussie för all inspiration som hjälpt oss på vägen i vårt idéskapande och färdigställande av vår plattform 
Länk:
https://www.youtube.com/channel/UCpZozQQ3U6K_zdttLRIfWZA