Jenny Blom Halling

Vi har det stora nöjet att få introducera en ny designer hos oss på Nordic Knitting Sockiety, Jenny Blom Halling.
Jenny bor i Gävle och har designat under ett par års tid, Mycket av inspirationen kommer från naturen vilket avspeglas i Jennys mönster.

Du hittar Jenny som @frublomsatelje på Instagram.

– Jag  har i princip kunnat sticka sen jag lärde mig gå, jag har vuxit upp bland handarbete av alla olika slag då både min mamma och min mormor alltid hade något för händerna. Sticka, virka, väva, näverslöjd, broderier, japanskt broderi, porslinsmålning, ja allt! Berättar Jenny.

– Men stickning är det som jag fastnat mest för, även om jag ibland virkar lite också. Jag gjorde min första egna tröja när jag var 7 år gammal, sen har det gått lite i perioder under åren, men jag har alltid kommit tillbaka till stickningen, fortsätter hon.

Jennys mamma som var en stor inspirationskälla, men även en stöttande kraft, hennes mamma stickade i stort sett alltid, så hon har var Jennys läromästare som alltid lyckats fixa allt när det strulat till sig.

Vi frågar Jenny om vad hon helst stickar och hon tvekar inte med svaret.
Jag stickar helst tröjor, men på senare år har det blivit en del sockar och vantar också.
Det var när jag kom på grejen med Magic loop som jag fastnade för det, för jag har aldrig blivit vän med strumpstickor och har undvikit både sockar och vantar pga det tidigare. Så det blev lite av en nystart för mig med Magic loop!

Jenny varierar sina stickor mellan olika projekt, hon beskriver att hon kan älska att sticka med 2,5-3 mm när hon gör vissa mönster med flera färger, för då kan hon få till motiv på ett speciellt sätt.
Men beskriver i nästa andetag att hon gärna stickar med stickor 4-5 mm också, exempelvis när hon stickar med med ospunnet garn för att få den lite robusta känslan.

För tillfället är Jenny väldigt förtjust i ospunnet garn, men stickar gärna med DK också.
– Det är även lite årstidsbetonat, på sommarhalvåret är ett garn med en linblandning oslagbart! Både att ha på sig och att sticka i, säger Jenny.

Meadow är min första design till Nordic Knitting society.
Jag får inspiration till min design i naturen, jag kan se stickmönster i det mesta! I en blomma, en växt, mossan på en sten, ja, faktiskt i vad som helst!
Det mönster som kommer vara månadens mönster hos NKS i april kom till Jenny förra sommaren när hon gick runt i Mackmyra park som har en fantastisk natur med ängar, vatten och träd. Efter besöket där ville hon skapa en äng, därav namnet Meadow, med dess oregelbundenhet och variation, säger Jenny.

 

 

Vi älskar ju att fråga våra designers vilka deras “go to knit”?
– Jag är ju en koftälskare, jag vill alltid ha en kofta eller cardigan att slänga på mig så det blir många sådana, skrattar Jenny.
Jag har alltid en stickning (minst!) på gång, och ska jag åka någonstans och vill sticka i bilen så är strumpor alltid bra! Annars måste jag ändå säga att jag varierar mig en del, jag gillar förnyelse och utveckling så jag är alltid sugen på att lära nytt, fortsätter hon.

Och hur är det med vattendelaren magic loop eller strumpstickor?
Magic loop! Alla gånger – annars blir det inget, skrattar Jenny

Bland det värsta som kan hända en stickare är när stickmojjon (sticklusten) förvinner. Vad gör du Jenny om du råkar ut för detta?
– När jag har lite svårt att få inspiration eller inte vet vad jag ska sticka så är det alltid kul att åka till min LYS (lokala garnbutiken) inget slår inspirationen man får av att klappa lite garn eller se vad andra stickar på.
Sedan brukar jag söka på Instagram eller Facebook för lite tips och idéer! Jag är nog lyckligt lottad, jag kan faktiskt få tillbaka sticklusten om jag ser en snygg tapet eller kudde, jag ser stickmönster lite överallt, berättar Jenny.

Och slutligen, vilket är ditt allra bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare?
Definitivt Magic loop! Då hade jag börjat sticka sockor betydligt tidigare, säger Jenny.

 

Not:
Skickmojon* Sticklust