Jonatan Tollow

Vi är så glad att kunna presentera Jonatan Tollow som en av NKS designers! Just nu (september 2023) är Jonatan aktuell som en av deltagarna i Hela Sverige Bakar och vi följer honom med spänning varje onsdag i TV4 😊
Vill du följa Jonatan på instagram hittar du honom som @madebytollow där kan du se fantastiska stickade alster designade av Jonatan i kombination med ljuvliga bakverk och chokladpraliner.

Jonatan bor i Sundsvall med sin familj som huvudsaklig sysselsättning arbetar han som Urolog. Jonatan har egentligen inte någon jättelång historia tillsammans med garn och stickor, men sedan dagen han började har han inte slutat. 

Jonatan berättar:

– Det var i slutat av juni 2015 som jag lånade ett par stickor av en kompis medan vi tittade på film. Jag fick repetera hur man stickar räta och aviga maskor. Jag stickade några varv, och insåg att det här kunde vara ett perfekt sätt att använda händerna medan jag tittar på TV eller åker bil. Jag köpte mig samma sommar ett alldeles för avancerat vantmönster med fläta, strumpstickor och garn, och kämpade hårt för att få ihop den. En vante blev det till slut, men den andra blev aldrig färdig, skrattar Jonatan och skakar på huvudet. Men den där speciella vanten är sparad som ett härligt minne över hur allt började!

Många stickare föds in i familjer som utövar hantverket och det lärs ofta från generation till generation. Så var inte fallet för Jonatan:  

– En god vän, som bor över 100 mil bort introducerade mig i stickningen, så det blev till att lära sig själv, med hjälp av Google, Youtube och en hel del upprivna plagg, fnissar Jonatan. 

Hans vän har funnits till hands med att hjälpa Jonatan att förstå förkortningar och förklaringar, men vi vet ju alla hur det är att försöka förstå ett misstag via en bild.

– Det är nästan omöjligt, man behöver hålla i plagget och vända och vrida. Så det har jag gjort på mina egna plagg, otaliga timmar, och jag tror det varit en av de saker som gjort mig duktig på att förstå stickningens uppbyggnad, berättar han. 

Jonatans favoriter är vad vi kallar småstickat, han berättar att han har mest stickat mössor och halsvärmare, men har nu gått över till att mest sticka sjalar.

– Stickningen är för mig ett sätt att vara kreativ, och i en sjal är passformen inte viktig, och därför finns en större möjlighet att fritt kunna använda garnet på ett kreativt sätt, säger Jonatan. 

När Jonatan började sin resa inom stickningens värld stickade han nästan alltid med grövre garn och ofta på stickor 4.0-5.0, men han stickar nu mestadels med stickor 2.5-3.0.

– Från att förut stickat väldigt tight har jag också blivit en riktig slappstickare, så behöver oftast gå ner minst 0.5-1.0 i stickstorlek för att hålla masktäthet, skrattar Jonatan.

– I ärlighetens namn använder jag numer aldrig stickor över 5.0 mm om jag verkligen inte måste. 

 

Material är extra viktigt när man stickar mycket småstickat, oftast ska de bäras mot huden och då måste det vara mjukt och skönt. 

– Ullgarn, merino för att vara specifik, är nästan det jag stickar uteslutande med. Just nu också nästan endast fingeringgarner, om det inte är mössor, då blir det DK, säger Jonatan. 

  Det är så roligt att du vill vara en del av vårt NKS Community och designa för oss! Berätta gärna lite mer om din första design som är Månadens mönster under november 2023. 

  – Jag stickar ofta efter geometriska mönster som skall vara intressanta för ögat att titta på, men också behagliga så man inte blir förvirrad i alla linjer. Jag gillar att arbeta med mer neutrala färger numera, jordnära och lite nedtonade, av just samma anledning som förut. Exakt hur designen kommer se ut får ni se i november. Nu blir ni allt nyfikna va?, fnissar Jonatan.

  – De flesta har ju något plagg de stickat massor med gånger, men för min del blir det sällan så – utan jag har så många designidéer jag vill prova att jag ofta raskt hoppar till nästa design, så lite unikt kanske det är att inte behöva ha en “go to knit”?


  Jonatan är också trygg i att stick- mojon förvinner då och då. Så när suget förvinner har han ett mycket klokt tips.

  – Vila, de behöver man också biland! Den kommer komma tillbaka 😊 

   

  Vattendelaren – Magic Loop eller strumpstickor? 

  – Haha, lätt fråga! Magic loop alla dagar i veckan! Mina strumpstickor ligger nedpackade i någon låda någonstans, kan inte minnas när jag använde dem sist! Mina utbytbara rundstickor använder jag verkligen till allt! Det är ju också roligt att man då kan sticka två strumpor på samma gång (om man använder två nystan). Det är också mitt bästa tips för att slipa ”second-sock-syndrome” (används dock främst på enklare lite tjockare sockgarn).

   

  En sista fråga Jonatan, vad är ditt bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare? 

  –  Oj, det finns nog mycket man önskar man kunde i början men som kommer med erfarenhet. Jag skulle nog säga att mitt bästa tips ändå är att alltid tänka efter före innan man börjar med ett större projekt:

  1. Vilket garn skall jag ta? Alla garn passar inte för alla projekt, och tänker man sig inte för kan man får räkna med att man stöter på svårigheter. Diskutera gärna med återförsäljare eller en kompis om du är osäker!

  3. Provlapp! Ja det är sååå tråkigt, men de är tråkigare att ha en tröja (med otaliga sticktimmar och som inte passar, tro mig!!)

  4. Blocka! Ja, alla plagg skall blockas, och det är inte svårt! Det jämnar ut maskorna, och vid stora sjalar får man också ett mycket snyggare resultat men skarpare linjer och snyggare avslut. Jag kan inte understryka det nog – blocka!