Josefine Åkerström

Vi har det stora nöjet att hälsa Josefine @Pillerstickarn välkommen till NKS! Josefin ligger bakom flera populära designs såsom Spring Fling sweater, Magnum Cardi och Kryptonite sweater bara för att nämna några. Josefine är också den designer som inviger vår nya klubb – Säsongsklubben! Först ut är hennes fantastiska vantar OktoberMittens2023, där Josefin och NKS tillsammans stöttar Cancerfonden.
Och du har väl inte missat att Josefine poddar? Du hittar henne på Youtube som Pillerstickarpodden. (Se länk längst ner på sidan)

Josefin riktigt sprudlar när man pratar med henne, hon har så många idéer och det märks verkligen att hon älskar det hon gör när hon berättar om stickning och design.

– Jag tycker om att designa bra basplagg för den lite yppigare och kurvigare kroppen, något som jag har saknat bland alla de mönster som finns att tillgå. Jag är också smått besatt av att rita och designa vantar” säger Josefine Åkerström, mer känd som @Pillerstickarn i stickcommunityt.

– Likt många andra stickare började Josefine sticka i tidig ålder, från 6-årsåldern har Josefine stickat mer eller mindre i perioder.

Den senaste ”perioden” tog fart 2019, håller fortfarande i sig och jag ser inget slut på den, säger Josefine. 

Det var Josefines mamma och farmor som lärde Josefine att sticka.

– Under min uppväxt jobbade farmor som butikschef på Hemslöjden i Sollefteå och jag älskade att vara hos henne och få lära mig alla möjliga sorters hantverk. Allt ifrån att handfålla linnedukar broderade med styvmorsvioler som beställts av kommunen som gåvor till besökande företagare och annat hytt och knytt, till att sticka raggsockar och lovikkavantar. Hon lärde mig också pärlstickning vilket var väldigt i ropet i början av 2000-talet, berättar Josefin när hon tänker tillbaka på alla fina stunder hon haft med sin farmor. 

Helst av allt stickar Josefine tröjor, koftor och vantar.

– Jag är värdelös på att sticka mössor. Sockar verkar jag sticka i skov, säger hon skrattande.

Som så många har Josefine förälskat sig i att sticka i ren ull.

– Jag lever och andas tvåtrådig ull, men det får inte vara alltför pilligt och smått, jag ligger gärna och myser på stickor 3,75-4,0 mm.

– Första designen ut till Nordic Knitting Society är ett par vantar till förmån för Cancerfonden, som jag vill ska hjälpa till och uppmana kvinnor att verkligen klämma och känna på sina tuttar! Som en konstant liten påminnelse att ”hallå, du glömmer väl inte bort att klämma/känna igenom oss?” säger Josefine.

– Det måste bli en vana hos alla kvinnor att bekanta sig med hur ens egna bröst känns. Varenda tutte är ju unik! Lång, trött, fast, knölig, mjuk, sned, stor, liten, fortsätter hon.

 

Vi är alltid nyfikna på våra designers “go to knit”. Det där plagget eller modellen som man alltid brukar återkomma till.

– Om jag får total härdsmälta och inte vet vad jag ska lägga upp så blir det oftast en bra baströja i tvåtrådig ull på stickor 3,75-4,0mm. I ren ull känns inte ens 1000 mil slätstickning tråkigt – jag ÄLSKAR hur materialet känns i handen! Säger Josefine. 

Men hur är det, har även du varit i en situation där du tappat sticksuget eller stick mojon, som vi brukar säga

– Jag har en extra familj som består av massa underbara stickmänniskor, och är det någon av oss som tappar sugen så rycker dom andra ut direkt! Nystar garn åt en, fixar mönster, till och med lägger upp om det skulle behövas. No woman is left behind. Haha! 

Självklart har Josefine tips till dig om sticksuget försvinner!

– Surfa runt på sociala medier, besök konton som du tycker extra mycket om, se en stickpodd på youtube (här är det visuella viktigt för att få det att rycka till i skaparnerven!), kläm på något extra mysigt garn så brukar det pirra till! Säger Josefine

Vilket är ditt allra bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare?

– Steeka allt du kan! Första gången är det überläskigt, men sen är det de enda du vill göra! Det går ju så rasande mycket snabbare! Jag får lite ont i händerna av att sticka mycket aviga maskor, speciellt i lite grövre garn, och då är det perfekt att kunna rejsa på runt runt i slätstickning och sedan bara klippa upp!, skrattar Josefine

– Och var aldrig rädd för att prova nått nytt – på youtube finns ALLT man behöver veta och många olika videos om samma sak så det finns något som passar för alla, fortsätter hon.

Och sist men inte minst, föredrar du magic loop eller strumpstickor?

– Magic Loop alla gånger, färre vassa ändar att hålla reda på för en klumpeduns som jag!

Här hittar du Pillerstickarpodden:
https://www.youtube.com/channel/UCzXihDPuBzX3LCH8dMxj2LQ