Månadens Mönster augusti

Månadens Mönster är en prenumeration där du får tillgång till ett nytt exklusivt mönster varje månad, t ex tröjor, koftor, sjalar eller set av småstickat. Här presenteras mönstret för augusti 2022. Vill du bli prenumerant? Klicka HÄR
 Augusti är månaden då vi har den efterlängtade koftan Fjäderlätt som månadens mönster! 
– Jag har designat en klänningskofta som är lätt som en fjäder att bära, säger Helen Olsson som designat koftan. 

Koftan har dekorativa flätor, speciellt vackra blir ärmarna på koftan där flätor utgör mudden på ärmen. 

Koftan är stickad uppifrån och ner och i ett stycke, det innebär minimalt med montering. Maska av och fäst trådarna, koftan är helt monteringsfri.
Knäppkanterna stickas med en dekorativ kant samtidigt som koftan stickas. Det innebär att koftans kropp stickas fram och tillbaka (aviga maskor). Ärmarna stickas runt på rundsticka. Koftan gör sig allra bäst med ett litet spänne eller nål/brosch högst upp, för att sedan vara öppen nertill.  

Tröjan finns i storlek XS – XXL,  det vill säga 6 storlekar, med ett bystmått upp till 138 cm. Koftan är stickad med stor rörelsevidd och genom garnval och vald stickstorlek går det för den vana stickaren att anpassa till något större storlek om så önskas.
Koftan är teststickad i många olika garner, Lettlopi, Nutiden, Svensk Ull, Tencel Blow, Plötulopi/en tråd mohair, Ullcentrum tretrådig ull. 

Vill du se fler bilder innan vi publicerar månadens mönster i butiken? 
Titta in på @garnfrun och/eller @nordicknittingsociety på Instagram. 

 


Rekommenderat garn:
I modellen på bilden har Helen använt garnet Lettloopi. 
Lettloopi har en sträckning på 100 m / 50 gr.

Garn: Lettlopi från Istex 100 m/50 g, garnåtgång (274) 302 (341) 367 (407) 452 g

Stickfasthet för koftan fjäderlätt: 
14 m x 21 v = 10 x 10 cm i slätstickning med stickor 6. Mätt efter tvätt, liggandes platt.
Stickor: Rundstickor 4,5 mm till halskant och muddar och 6 mm till plagget, eller den storlek på stickor
som ger rätt stickfasthet.

Du kan givetvis sticka tröjan i ett annat garn med samma sträckning/100 m, tänk på att koftan är designad för att vara “fjäderlätt” och ett annat garn kan påverka upplevelsen. 
För att fira lanseringen av Koftan Fjäderlätt erbjuder garnbutiken Knuten garn 15 % rabatt på garn passande till modellen, Lettloopi och Svensk Ull, till alla Nordic Knittings societys prenumeranter. Rabattkod erhålls tillsammans med mönstret.
Garnet köps i butiken, länk HÄR.

Du vet väl att du kan få support på Helens mönster?
Har du funderingar kring mönstret, vill få förslag på alternativt garn eller undrar över något annat är du välkommen att delta i vår KAL eller ställa frågor till @garnfrun på Instagram.