Maria Gustafsson

Möt Maria Gustafsson, kanske mer känd som @MariasGarn i stickvärlden? Maria designar både kläder och småstickat bestående av sockor, vantar, mössor, halskragar mm.
– Jag älskar garn, främst naturmaterial och ullen är min absoluta favorit. Ett lokalproducerat rustikt, lite rivigt och lanolinfett ullgarn kan ge mig glädjerysningar säger Maria.

Maria har många strängar på sin yrkesmässiga lyra, 2006 bestämde hon sig för att realisera drömmen att ”jobba med något textilt” och öppnade garnbutiken Marias garn på S:t Paulsgatan i Stockholm.
I butikens sortiment fanns enbart garner av naturmaterial hennes egna handmålade garner, samt hennes egen stickdesign.
– Idag har jag inte kvar butiken utan jobbar främst med att hålla kurser och att designa stickat och virkat till olika garnleverantörer, veckopress och i eget namn (marias garn), berättar Maria.

Att skapa egna modeller är ett måste för Maria även när hon stickar efter andras beskrivningar.

– Redan när jag började mitt stickande använde jag ofta delar från flera beskrivningar för att skapa det plagg jag ville göra. Det enda som är säkert är att jag ytterst sällan stickar samma sak flera gånger, inte ens när jag stickar efter mina egna beskrivningar, berättar Maria.
Idag designar hon från första maskan och tecknar även ner vad hon har gjort så att andra kan sticka samma eller liknande plagg.

 

 

 

 

 

 


– Jag har ingen specialitet i mitt skapande utan gör det mesta och i många olika tekniker, säger hon.

Maria håller jag till i Stockholm, men åker även runt i landet föra att sprida maskandet, bland annat på olika stickevent (tex Stickfest i Väst, Stickstämmor och Syfestivalen), i garnbutiker samt i egen regi.

Följ Maria på Instagram på @Mariasgarn för mer inspiration!