Maria Magnusson

Möt NKS designern Maria Magnusson från Askim strax utanför Göteborg, på Instagram hittar du Maria som @mariamagnussonknitwear.
Marias mönster kommer publiceras har tema av höst så ni får vänta ett tag på ”Marias månad”. Fram till dess får ni en glimt av vem Maria är och kan givetvis köpa hennes tidigare designs i shoppen. 

Maria kommer från en handarbetande familj, alla kvinnor i släkten har handarbetat vilket var en av anledningarna till att Maria lärde sig sticka redan i 5-årsåldern. Mamma, mormor och farmor var alla en del i stickundervisningen. Från början var det många par strumpor och sjalar på Marias stickor, nu är det koftor och tröjor som fångar Marias intresse. 

När NKS frågar Maria om hennes favoritgarn är svaret givet 

– Ull!! Och den får gärna vara lite rivig i ett så obehandlat garn som möjligt. Extra lockande just nu är tweedgarn eller garn som är färgat på grå bas, det ett sådant härligt djup i färgen.
Helst av allt väljer jag Sport eller DK när det kommer till garntjocklek, de tjocklekarna passar oftast bäst till koftor och tröjor jag gillar. 

Vilken typ av mönster/plagg är återkommande på dina stickor?

– Koftor, gärna korta och – vintageinspirerade. Jag stickar nästan aldrig basplagg.  Plagget måste alltid ha en knorr 

för att det ska väcka mitt intresse. Baskoftor köper jag hellre. Det ska vara rolig stickning! 

Vi är givetvis nyfikna på om du föredrar att sticka med tekniken magic loop (stickor med kablar) eller strumpstickor? 

– Magic loop som oftast, men ibland kan jag bli sugen på att sticka ett par strumpor på tunna strumpstickor utan massa kablar som trasslar in sig i garnet. 

Ibland tappar även en inbiten stickare sin stickmojo (läs sticklusten), om du Maria hamnar där, vad gör du då? 

– Då syr jag, har ett uppehåll eller träffar stickkompisar. Då väcks intresset igen!

Slutligen, vilket är ditt allra bästa stickningstips du önskar du hade vetat långt tidigare? 

– Att komplettera stickningen som görs för hand med stickmaskin. Det är guld för rastlösa småbarnsföräldrar med lite tid!