Sara Stark

Vi har den stora glädjen att presentera Sara Stark, på Instagram känd som @blackbirdknits som Nordic Knitting Societys första månadsdesigner! 

Många av er har väntat på Saras senaste design, den underbara tröjan Margit! Nu är den här, mönstret lanseras 1 april.  Visst borde den läggas upp på var stickares stickor? Det borde finnas en Margit i varje garderob!

Marigt Sweater är långärmad tröja i enkel men stilfull design. NKS bad Sara själv beskriva sin senaste design

– Mina tre ledord i mitt skapande är enkelhet, tydlighet och utvecklande. Jag brinner för att designa enkla, tydliga och tidslösa plagg som får hänga med länge. Ledorden genomsyrar mitt arbete både utifrån mitt eget perspektiv men framför allt utifrån användarens.

Sara lärde sig sticka som liten, men kunskapen föll i glömska så för cirka sju år sedan började Sara om från noll.  Som för många stickare var Youtube ett stort hjälpmedel och där kunde Sara lära sig allt hon behövde för att komma igång med stickningen. Youtube har lärt Sara allt från räta och aviga maskor till hur man läser en stickbeskrivning.
Nu råkar Sara vara en nyfiken person, så parallellt med Youtubetittande har hon experimenterat fram kunskap själv, hon berättar att hon har ”kommit på” saker och tekniker som hon sedan lärt sig har ett namn.


Ni som känner till Sara sedan tidigare vet att hon älskar att sticka sockor, detta avspeglar sig även i de mönster hon har designat, hos NKS hittar du givetvis alla Saras mönster.
Är du likt oss och Sara, sock-tokig? Spana in sockorna i shoppen! Milia, Molly och Mira är några av våra favoriter!  Sara har tidigare designat de fantastiska t-shirtmönstren, Sally Tee och Anna Tee, nu är det dags för en långärmad tröja kallad Margit. 

När vi frågar Sara vad hon helst stickar blir svaret T-shirts och tröjor, helst på stickstorlek 3.25.
Med tanke på att Sara gillar tunnare stickor faller valet oftast på garn i fingering-tjocklek*, Sara utforskar gärna nya garner men när det kommer till materialvalet vet Sara vad hon gillar bäst. 

– Det blir ull alla dagar i veckan, skrattar Sara. När det kommer till garnval så kan processen att välja garn till ett projekt vara lång. Oftast har jag en idé i huvudet, jag ser framför mig hur plagget ska kännas, vilket fall det ska ha, vilken typ av glans jag önskar på plagget. När den bilden är tillräckligt tydlig så börjar jag leta efter ”det perfekta” garnet, berättar Sara. 


Begreppet ”go to knit” används ofta bland stickare. Om vi (KNS) ska försöka oss på att beskriva begreppet är det en slags stickning som får oss att ”må bra”, en stickning som vi gärna gör om och om igen, eller en slags stickning som får oss att hitta tillbaka till motivationen när den svajar. 

– Jag trivs väldigt bra mitt i en tröja och tycker alltid att transportsträckorna** är för korta, säger Sara när vi pratar om ”go to knit” .
Behöver jag mer transportsträcka så återkommer jag alltid till ett par sockor. Använder helst inte stickor över 

3.75mm, alla stickstorlekar under 3.75 är mina ”go to knits”. 

Och den omtalade stickmojon***, för de flesta stickare är det en mardröm om den förvinner, hur hanterar du om sticklusten helt plötsligt är borta? 

– Den gör det väldigt sällan, men när det händer brukar jag köpa något nytt garn jag varit sugen på att testa och börja sticka provlappar. Att bara låta fantasin flöda ut genom garnet utan att styra. Då väcks oftast lusten på ett otroligt sätt.
Om inte det hjälper är det återigen sockor som åker på stickorna, dessa underbara ting! Det finns oändligt med variationer och man blir snabbt klar och kan njuta av det man har skapat.

NKS ber sina designers dela med sig av sitt allra bästa stickningstips som de önskat att de hade vetat långt tidigare? 

–  Att det fanns olika sätt att lägga upp och maska av. Jag lärde mig de mest klassiska tillvägagångssätten på youtube, men med mitt handlag blev de oftast för snäva och passade inte alltid till projektet, säger Sara. 

– Jag hade också önskat att jag lärt mig om provlapparnas funktion tidigare och att man inte kan byta ut ett garn mot ett annat utan att det kan få stora konsekvenser.

En återkommande fråga till våra designers, föredrar du att sticka med tekniken magic loop (stickor med kablar) eller strumpstickor? 

–  Magic loop, säger Sara utan att tveka och numera använder jag mini-loop till ärmstickning. 

Sara Stark aka Blackbirdknits är hemmahörande i Bålsta, Håbo kommun. Sara har under läsåret 20/21 pluggat ”Stickning ll” på Västerbergs folkhögskola.
Tillsammans med Veronica Nord driver Sara youtubekanalen Stickerian podcast, som de beskriver som ”vårt stickcafé i pod-form”. Podden har funnits sedan början av 2018, NKS kan varmt rekommendera Sara och Veronicas podd! Har du ännu inte hittat till podden har du många trevliga avsnitt att se fram emot. https://www.youtube.com/channel/UCqeKz8vkTEQ8JhCBp58TV2g/featured

Notes: 

* (reds anm 400/425 m/100g) 

** Transportsträcka – bland många stickare används begreppet transportsträcka för enklare typ av stickning som exempelvis slätstickning. Oftast kommer transportsträckan efter ett mönstrat ok, eller ett parti av teknikstickning.

Skickmojon*** Sticklust