Sockklubbens mönster – Januari

Prenumerera på Sockklubben så får du tillgång till ett nytt exklusivt sockmönster varje månad.
Här presenteras sockmönstret för januari 2023. Klicka HÄR för att teckna du dig som prenumerant på sockklubben.

Låt oss presentera ytterligare en fantastisk designer på Nordic Knitting Society – Maria Gustafsson, mer känd som @Mariasgarn på Instagram. Titta in till henne på Instagram för mer inspiration! 

Jag har alltid en pågående socka i min handväska, ibland vet jag precis vad det skall bli, ibland ligger ett par färdiga sockfötter och väntar på en idé till fint skaft. Jag stickar alla mina sockor från tån, en kil för bästa passform och häl med förstärkt hällapp. Jag designar enbart sockor jag själv vill sticka och bära. 

Jag är mycket svag för grafiska mönster och rutor, det finns så många fina rutmönster. I somras stickade en av mina vänner en rutig, flerfärgsstickad tröja, vi träffades flera gånger och pratade om tröjan då hennes projekt var lite ”bråkigt”, så när mina sockfötter behövde skaft kändes rutor helt rätt. Jag mindes då att jag någon gång sett rutor skapade med lyfta maskor istället för flerfärgsstickning. Efter ganska många försök (och många upprepade skaft) hittade jag en ruta som passade på sockan Doras sockskaft.
Gillar du inte att sticka sockor från tån kan börja med att sticka mönstret på Doras skaftet och sedan sticka sin favortitsockfot, uppifrån och ner, bra va?

Behöver du support på Dora sockmönster? Har du funderingar kring mönstret, hittar något som behöver ändras, var snäll och kontakta Maria på Instagram, du hittar henne på kontot @mariasgarn


Dora socks – Garnförslag

Sockgarn med en löplängd på ungefär 210 m /
50 gram (420 m/100g)
Garn som används här är Arwetta som bottenfärg och Björk från Fingerborgbutik använts. Använd gärna ett lätt melerat garn till mönsterfärg, det ger mer effekt. 

Garnåtgång
Garn GF, bottenfärg: 50 gram
Garn MF, mönsterfärg: 15 gram
Stickor
Strumpstickor 2,5 mm
Stickfasthet
32 m/10 cm i slätstickning eller mönsterstickning
Övrigt
En stickmarkör eller liknande för att markera varvbyte kan underlätta.
Storlek
Dam/Herr – anpassas efter din fots längd 

Vill du dela dina bilder på sociala medier?
Tagga gärna dina bilder med #dorasocks  #Nordicknittingsociety så kan vi hitta varandras bilder och bli inspirerade!